Foto: Lizette Andersson, Te-adventskalendern |
Våra lussebullar är just bullar och inte katter, vi tycker det är så gott när det blir saftigt! Här är receptet för en sats:
- 2 paket saffran (à 1/2 g)
- 2 dl socker
- 2 msk rom eller vatten
- 50 g jäst
- 175 g rumsvarmt smör
- 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
- 1/2 tsk salt
- 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
- 1 dl russin
- mjöl till utbakning
- 1 ägg till pensling
- Stöt saffran i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffran i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter. Skär smöret i tärningar. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand.
- Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
- Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Pensla med smör och doppa i socker; där har du stans godaste lussebulle!
Ät nygräddade!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar